Blog

Waarom we moeten praten over mentaal welzijn op het werk

11 augustus 2023

4 op de 10 mensen geeft aan dat ze niet kunnen praten over stress en werkdruk, slechts 14% durft het te hebben over mentaal welzijn. Als we ons emotioneel voelen op het werk, hebben we de neiging om dat te verbergen voor onze collega’s. Emotionele bezorgdheden delen kan net bijdragen tot een beter gevoel op de werkvloer en meer verbinding creëren onder collega’s.

Over werkgerelateerde onderwerpen praten we makkelijker met onze werkgever dan over privé gebeurtenissen. Dat blijkt uit een bevraging van Mensura en Certimed (2021). Hoewel 7 op de 10 mensen zich over het algemeen comfortabel voelen om met hun leidinggevende of vertrouwenspersoon te praten, geeft 4 op de 10 mensen aan dat ze niet kunnen praten over stress en werkdruk. Maar 14% van de mensen durft het te hebben over mentaal welzijn op het werk.

Blog - Welzijn op het werk

Waarom is het belangrijk dat mentaal welzijn bespreekbaar is?

Gemiddeld kost een gestresseerde medewerker 4000 euro per jaar. Wie goed in z’n vel zit daarentegen, heeft een groter aanpassingsvermogen en kan beter om met moeilijke situaties, wat de productiviteit ten goede komt. Wil je als organisatie volop inzetten op mentaal welzijn? Alles begint bij het bespreekbaar te maken.

Van praten kan je veel leren

Praten over mentaal welzijn maakt mensen mentaal veerkrachtiger en zorgt voor zelfkennis, waardoor ze sneller hun hoogste potentieel kunnen bereiken. Door verhalen met elkaar te delen, wordt spreken over mentaal welzijn normaal. Bovendien zorgen gelijkaardige verhalen voor (h)erkenning, waardoor je je emotioneel opgelucht voelt en je je gedachten beter kunt plaatsen. Weet je niet hoe je met bepaalde gevoelens kan omgaan? Door te luisteren hoe anderen dezelfde uitdaging aanpakten, kan je zelf veel leren.

Hogere productiviteit

Verminderd mentaal welzijn brengt niet alleen hoge kosten mee, het heeft ook een negatieve invloed op de productiviteit binnen organisaties. Wie zich mentaal niet goed voelt, communiceert moeilijker en is ongeduldiger. Dat leidt vaak tot misinterpretaties en overdreven reacties. Je hebt minder energie, minder focus en neemt minder makkelijk beslissingen, omdat je met je gedachten constant ergens anders zit. Volgens de studie van Mental Health Foundation is iemand met een goede mentale gezondheid 12% productiever dan iemand met een negatieve mentale gezondheid. Deze kan dus voor dezelfde kost 12% meer werk doen. Dat komt neer op een besparing van 6600 euro per medewerker per jaar. Een mooie plus, naast het feit dat de medewerker zich gezonder en gelukkiger voelt.

Meer verbinding tussen medewerkers

Als je weet waarom collega’s emotioneel reageren of prikkelbaar zijn, kan je elkaar beter begrijpen en makkelijker samenwerken. Zo creëer je automatisch meer verbondenheid en betrokkenheid. Meer betrokkenheid zorgt er dan weer voor dat medewerkers zich beter voelen op de werkvloer, langer aan boord blijven en dat er dus minder verloop is in je organisatie. Wil je extra inzetten op betrokkenheid binnen je organisatie? Krijg concrete tips van HR-managers uit verschillende sectoren.

Ingrijpen op het juiste moment

Voor iemand die zich niet goed voelt, is de stap naar mentale ondersteuning moeilijk. Die stap wordt kleiner als je je veilig voelt om je zorgen te delen en weet dat er geluisterd wordt. In een omgeving waar het een gewoonte is om mentaal welzijn te bespreken, vertellen mensen het sneller wanneer ze zich goed voelen, maar ook wanneer ze zich slecht voelen. Zo ben je als HR-manager of teamleider beter op de hoogte van de mentale toestand van je medewerkers en kan je sneller ingrijpen of doorverwijzen als je voelt dat het nodig is.