Blog

3 methoden om te investeren in mentaal welzijn

30 juli 2023

Van hogere motivatie en productiviteit tot lagere kosten, er zijn meer dan genoeg redenen om te investeren in het mentaal welzijn van je medewerkers. 

Of het nu is om de werktevredenheid te verhogen, medewerkers extra te motiveren of om de kosten rond absenteïsme te drukken. Er zijn meer dan genoeg redenen om als organisatie te investeren in het mentaal welzijn van je medewerkers. Maar hoe begin je hier nu aan?

Blog - Investeren in welzijn

1. Culturele verandering

De eerste stap is het creëren van een gezonde werkomgeving voor je werknemers. Een werkomgeving waar een open cultuur heerst en gezondheidsproblemen bespreekbaar zijn zorgt voor een gerust gemoed binnen jouw organisatie. Zo durven werknemers de juiste ondersteuning te vragen wanneer zij met een probleem kampen. Een open bedrijfscultuur kan je bereiken door het organiseren van workshops, het aanbieden van programma’s rond mentaal welzijn en het open communiceren rond deze onderwerpen.

2. Proactieve individuele ondersteuning op maat

Medewerkers kunnen verschillende problemen hebben op verschillende momenten. Daarom is het belangrijk om op het gepaste moment de juiste ondersteuning te bieden. Dit kan door het aanbieden van individuele coaching op maat, groepsgesprekken of zelfhulp trajecten rond veelvoorkomende thema’s. Op deze manier kunnen medewerkers op een proactieve manier hun mentale veerkracht versterken. Hierdoor staan ze zowel op als naast de werkvloer sterker in hun schoenen.

3. Reactieve individuele ondersteuning

Moest een medewerker toch uitvallen wegens ziekte, is het belangrijk om hen te blijven ondersteunen. Dit gaat van het zorgen voor de juiste vervangingen tijdens de afwezigheid van de medewerker, tot het opstellen van een gepast re-integratieplan.

Mentaal welzijn als continue proces

Op basis van de specifieke behoeften en noden van jouw organisatie kan je op een proactieve manier het mentaal welzijn van je medewerkers versterken. Belangrijk om te onthouden is dat mentaal welzijn een continu proces is, waarbij open communicatie en regelmatige evaluatie van groot belang zijn.