Blog

Wat staat je in de weg om je goed te voelen?

04 april 2024

Het leven kent veel ups en downs. Elke dag worden we geconfronteerd met uitdagingen en sommige dagen zijn veel moeilijker dan andere. 

Soms gebeurt het dat stress zich opbouwt en een tol eist van onze geestelijke gezondheid en welzijn. Het goede nieuws is dat door onze barrières te ontdekken en kleine, gerichte acties in te bouwen, we ons beter kunnen gaan voelen. Na verloop van tijd kunnen we leren hoe stress en verandering ons minder uit het lood slaan.

Webinar - De kost van verminderd mentaal welzijn

Kleine acties

Experts suggereren dat we elke dag ruimte moeten maken om kleine acties te ondernemen die onze geestelijke gezondheid en welzijn verbeteren. Deze acties kunnen bestaan uit verbonden blijven met anderen, gezonde gewoonten zoals een korte wandeling maken of stretchen, iets leuks doen, zoals lezen of tijd buitenshuis doorbrengen.

Het klinkt gemakkelijk, maar vaak kan dat al een hele uitdaging zijn. Hoewel we waarschijnlijk al weten welke acties we moeten ondernemen om beter voor onszelf te zorgen, kunnen psychologische barrières vaak in de weg staan. 

Wat zijn de barrières voor ons welzijn?

Een psychologische barrière is een interne overtuiging, gevoel of gemoedstoestand die het bereiken van een doel in de weg kan staan. Veel voorkomende vormen van psychologische barrières zijn niet-helpende overtuigingen, lage motivatie en moeilijke emoties.

Hoe we denken kan een van de belangrijkste psychologische barrières zijn om gezond gedrag te vertonen. Je kan bijvoorbeeld denken: "Het is niet belangrijk om een ochtendroutine te hebben". Dit kan dan leiden tot niet-helpend gedrag, zoals niet ontbijten of geen tijd nemen om je even mentaal voor te breiden op de dag die voor je ligt. Na verloop van tijd zorgt dat niet-helpende gedrag voor uitgeputting en stress.

Er zijn inderdaad ook praktische barrières die het moeilijk kunnen maken om deze kleine dagelijkse acties uit te voeren, zoals tijdgebrek, financiële stress en familie- of werkverplichtingen. Hoewel deze factoren meestal buiten onze controle liggen, kunnen we leren om de psychologische barrières alvast te overwinnen.

Laten we beginnen met niet-helpende gedachten

Niet-helpende gedachten kunnen een barrière vormen om kleine dagelijkse activiteiten uit te voeren. Deze 3 stappen kunnen mogelijks helpen:

 

Vang de gedachten die in de weg zitten.

1. Anderen zullen denken dat ik lui of egoïstisch ben als ik een lunchpauze neem

2. Ik heb geen tijd om iets leuks voor mezelf te doen

3. Mijn vrienden hebben het waarschijnlijk druk, dus ik moet ze niet lastig vallen

4. Andere: …

Verifieer deze nutteloze gedachten

Hoe? Door ze in twijfel te trekken en andere perspectieven te overwegen met behulp van de onderstaande vragen:

1. Is er bewijs om deze gedachte te ondersteunen? Hoe zeker ben ik dat de gedachte juist is?

2. Wat zou ik zeggen tegen een vriend die deze gedachte heeft?

3. Wat is een meer helpende, bemoedigende manier om over deze situatie na te denken?

 

 

Vervang je niet-helpende gedachten

1. Ik vind het niet egoïstisch of lui als collega’s een pauze nemen. Het is belangrijk dat ik ook pauzes neem. Het nemen van een pauze zal me helpen om me opnieuw te concentreren en meer aanwezig te zijn wanneer ik weer aan het werk ga

2. Het is waar dat ik op dit moment in tijdsnood zit, maar ik zou iets kleins kunnen doen dat nog steeds leuk is. Ik ga 15 minuten lezen tijdens mijn ochtend woon-werkverkeer in plaats van op mijn telefoon te kijken

3. Ik weet dat mijn vrienden het druk hebben, maar ik kan nog steeds contact opnemen en afspreken om ze snel te zien. Zij zullen hier waarschijnlijk óók deugd van hebben.

Het kan ook helpen om jezelf eraan te herinneren dat kleine dagelijkse acties om voor jezelf te zorgen niet egoïstisch zijn. Het is belangrijk om prioriteit te geven aan je welzijn, zelfs op kleine manieren. Door de tijd te nemen om elke dag kleine acties voor jezelf te ondernemen, ben je in een betere positie om de energie te hebben om ook anderen te ondersteunen.

Welke kleine dagelijkse acties?

Nuttige acties zijn zinvol en plezierig, zijn gericht op verbondenheid met anderen en zijn ingebouwd in gezonde gewoonten. We moedigen je aan om even stil te staan bij welke van dit soort activiteiten momenteel reeds deel uitmaken van je dagelijkse leven en welke je misschien kan toevoegen aan je dagelijkse routine?

Hieronder vind je voorbeelden van verschillende kleine dagelijkse acties. Je kan enkele uit deze kleine acties 'kiezen en mixen' en elke dag verschillende acties uitproberen. Als je eenmaal gevonden hebt wat voor jou werkt, probeer dan elke dag prioriteit te geven aan deze activiteit(en).

  • Zinvolle en plezierige activiteiten: Ontdek wat belangrijk voor je is en maak elke dag tijd voor deze activiteit: elke avond met je gezin eten, een boek lezen voor je naar bed gaat, de dag afsluiten met je dagboek, een nieuw nummer beluisteren of de dagelijkse Sudoku proberen.
  • Oefen gezonde gewoonten: Neem de tijd om je welzijn elke dag op de eerste plaats te zetten: het beginnen van je ochtend met een meditatie van 5 minuten of een korte wandeling, genieten van een kopje thee in je werk- of studiepauze zonder e-mails of social media te controleren, een gebalanceerd en smakelijk diner koken of de schermtijd voor het slapengaan inkorten.
  • Blijf verbonden: Verbinding maken met anderen is belangrijk voor je welzijn. Je kunt proberen op kleine manieren contact te maken, te glimlachen naar voorbijgangers, iemand spontaan hulp aanbieden, afspreken met een vriend, collega of familielid, iemand vragen hoe hun dag verloopt, …

Verdere ondersteuning

Hoewel we ons allemaal goed willen voelen, is het niet ongewoon om interne barrières tegen te komen. 

Voel je binnen jouw team de nood aan extra ondersteuning hierin? 
Neem een kijkje naar ons aanbod om je team te helpen met specifieke barrières te identificeren en aan te werken.