Blog

Stressvrij de feestdagen door met 7 praktische tips

20 november 2023

De feestdagen brengen vaak meer dan alleen maar vreugde met zich mee. Of het nu gaat om het plannen van familiefeesten, het jongleren met werkdeadlines, of simpelweg proberen je beste kookkunsten te laten zien, het einde van het jaar kan behoorlijk uitdagend zijn. In plaats van te genieten van een tijd van feest, warmte en plezier, ervaren we vaak een overweldigende druk en stress om optimaal te presteren. Maar hoe houd je het hoofd koel in deze drukke periode?

Blog - Stressvrij de feestdagen door

Breng je stressfactoren in kaart

Het is erg belangrijk om je bewust te worden van de stress die de feestdagen met zich mee kunnen brengen. Dat doe je door na te gaan hoe deze stress zich bij jou uit. En op welke domeinen van je leven heb je het momenteel erg druk? Door hier even bij stil te staan zie je de signalen van stress beter aankomen en houd je de balans tussen je werk en persoonlijk leven in evenwicht. Heb je bijvoorbeeld last van vermoeidheid, hoofdpijn of een verminderde concentratie? Dit kan wijzen op het overbelasten van je lichaam en geest. Trek dan even aan de rem en neem tijd voor jezelf. Met deze zeven praktische tips leer je jezelf wapen tegen de stress en drukte van de feestdagen op én naast de werkvloer.

1. Neem voldoende rust

Plan tijd voor jezelf in. Tijdens deze drukke periode is het belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen. Of het nu gaat om een korte wandeling, een paar minuten mediteren of gewoon even diep in-en uitademen, deze momenten van rust dragen bij aan je mentale welzijn en helpen de stress onder controle te houden.

2. Geef prioriteit aan je taken

Maak een lijst van je taken op en naast het werk en rangschik ze op basis van urgentie en belangrijkheid. Zet in op de meest dringende zaken en ga na of je minder dringende taken kan uitstellen naar een rustigere periode. Communiceer duidelijk over wat haalbaar is binnen de feestperiode en stel grenzen om overmatige druk te voorkomen.

3. Verdeel de taken

Voel je niet verplicht om alles zelf te doen. Verdeel de taken en geef enkele verantwoordelijkheden door. Iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten, maak hier dan ook gebruik van. Vele handen maken licht werk! Ook op de werkvloer kan je deze tip toepassen. Betrek collega's bij je taken en probeer deze indien mogelijk te verdelen. Een gezamenlijke inspanning kan niet alleen de werkdruk verminderen, maar kan de samenhang van je team ook versterken.

4. Leg niet te veel druk op jezelf

Wees realistisch over je verwachtingen. Ben je geen keukenprins of prinses? Dat is helemaal oké, zet je energie in voor de dingen waar je wel goed in bent. Stel haalbare doelen voor jezelf en accepteer als niet alles vlekkeloos verloopt. Vermijd ook de druk om het perfecte plaatje te schetsen en constant verbonden te zijn door even afstand te nemen van je smartphone. Zo kan je écht genieten van de feesten!

5. Focus op dankbaarheid

Waar ben jij op dit moment dankbaar voor? Even stilstaan bij de dankbaarheid die je voelt kan helpen om de focus te verleggen van stressvolle aspecten naar positieve elementen in je leven. Probeer ook tijdens de drukte aanwezig te zijn in het moment en even stil te staan bij de gezelligheid, warmte en verbondenheid die de feestdagen met zich meebrengen.

6. Maak afspraken over vakantie

Sluit je organisatie collectief tijdens de feestdagen of of moet er steeds iemand aan het werk zijn? Bespreek tijdig wat de regels hierover zijn en wie wanneer vakantie neemt. Zo kan je zowel je privé als werkleven beter organiseren tijdens deze drukke dagen.

7. Vier feest, ook in je organisatie

Of het nu een grote nieuwjaarsreceptie of een klein kerstfeestje met je team is, neem de tijd om de stoom even af te blazen en successen te vieren. Dit kan helpen bij het verminderen van werkgerelateerde stress en het bevorderen van een positieve werkomgeving.

Nu je gewapend bent met praktische tips om de stress tijdens de feestdagen te trotseren, staat niets je meer in de weg om van deze bijzondere periode te genieten. Vergeet niet dat de feestdagen draaien om vreugde, warmte en samenzijn. Neem de tijd voor jezelf, verdeel de lasten, en vier niet alleen de festiviteiten, maar ook jouw successen, groot en klein.