Blog

Mentaal welzijn: een investering met een hoog rendement

11 augustus 2023

Het aantal burn-outs en depressies neemt jaarlijks met zo’n 10% toe. Tussen 2016 en 2021 steeg het aantal langdurig arbeidsongeschikten door een burn-out of depressie met 46,35% en in 2019 gaven we in België 1,5 miljard euro uit aan uitkeringen voor langdurig arbeidsongeschikten door burn-out en depressie. 

Afwezige medewerkers hebben grote gevolgen voor je organisatie. Investeren in mentaal welzijn levert je dus niet alleen tijd en geld op, ook je productiviteit gaat de lucht in en medewerkers blijven langer bij je organisatie. Argumenten genoeg om volop in te zetten op gelukkige, aanwezige medewerkers die het beste van zichzelf geven.

Blog - Impact hybride werken

Benieuwd wat het jouw organisatie kan opleveren als je medewerkers mentaal gezonder zijn?

Medewerkers die niet goed in hun vel zitten leiden tot hoger absenteïsme, presenteïsme en een groot verloop binnen je organisatie. Dat brengt heel wat kosten met zich mee. Denk maar aan loonkosten, alsook aan het rekruteren en opleiden van nieuw talent en een verminderde productiviteit. Gelukkige, veerkrachtige en (mentaal) gezonde medewerkers daarentegen voelen zich meer verbonden met je organisatie, zijn gemotiveerder en zijn - letterlijk en figuurlijk - meer aanwezig. Dat zorgt dan weer voor minder verloop en een betere sfeer op de werkvloer. Investeren in het mentaal welzijn van je team is dus investeren in je organisatie.

Hoe kan je investeren in mentaal welzijn?

Investeren in mentale gezondheid is geen single action. Om het geluk op je werkvloer een boost te geven, moet je inzetten op meerdere domeinen:

Creëer een cultuur waar mensen zichzelf kunnen zijn

Wie zich op z’n gemak voelt op het werk is gelukkiger. Een open, warme en verbonden sfeer helpt daarbij. Medewerkers die zich comfortabel voelen geven sneller feedback, nemen meer initiatief en zijn creatiever. Dat helpt je organisatie groeien. Streef dus naar een werkomgeving waar niet in hokjes gedacht wordt, waar mensen naar elkaar luisteren en waar veel onderwerpen bespreekbaar zijn. Lees hier 6 tips om betrokkenheid van jouw medewerkers te verhogen.

Toon dat je je mensen persoonlijk waardeert

Voelen dat je bijdraagt aan doelstellingen van je organisatie, zorgt voor een boost aan motivatie. Trakteer je medewerkers dus geregeld op appreciatie in de vorm van een compliment of een attentie. Vier ook samen de successen van je bedrijf. Target behaald? Dat verdient een gezellige lunch of een team-uitje!

Zorg voor een ‘work hard, play hard’-mentaliteit

Om hard te kunnen presteren, moet je tijdig stoom kunnen aflaten. Is de werkdruk hoog in je bedrijf? Maak duidelijk dat er binnen jouw organisatie ook ruimte is voor ontspanning en kijk erop toe dat je mensen hun vakantiedagen opnemen. Door af en toe volledig los te koppelen van het werk, kan je burn-outs voorkomen en de productiviteit verhogen.

Geef voldoende feedback

Weten dat je goed bezig bent en wat je werkpunten zijn, zorgt voor meer zelfvertrouwen en een beter gevoel op de werkvloer. Maak dus tijd om je talent uitgebreid en opbouwend feedback te geven. Geef hen ook de kans om je feedback te weerleggen of om zelf feedback te geven. Goed luisteren naar je mensen is vaak de eerste stap om problemen aan te pakken en te detecteren. 

Geef toegang tot goede individuele mentale ondersteuning

Maak mentaal welzijn bespreekbaar en geef aan dat je oog hebt voor het welbevinden van je mensen. Sommige medewerkers hebben baat bij extra individuele ondersteuning om persoonlijke of werkgerelateerde mentale struggles te bespreken.