Blog

De 5 grootste uitdagingen voor mentaal welzijn binnen een scale-up

11 augustus 2023

Hoe draag je als HR-manager zorg voor het mentaal welzijn binnen je scale-up? Vijf uitdagingen en hoe je ze kan tackelen. Deze blog is gebaseerd op input van HR-verantwoordelijken bij een 10-tal scale-ups. Elkaar inspireren en versterken is het doel.

Als HR-manager in een scale-up moet je veel balletjes in de lucht te houden. Hoe meer mensen in dienst, hoe complexer en veelzijdiger je organisatie wordt. Hoe draag je zorg voor het mentaal welzijn binnen je scale-up, waar stressfactoren als hoge werkdruk, afstand en veranderingen de nodige kopzorgen met zich meebrengen? We spraken met 10 HR-managers en lijsten de meest voorkomende uitdagingen op.

Blog - Scale-up

1. Talentontwikkeling en mentaal welzijn komen vaak op de tweede plaats

Het duurt vaak enkele jaren voor een start-up een scale-up wordt. Mensen zitten dus al 2 à 3 jaar in dezelfde positie en hebben nood aan een volgende stap. In grote bedrijven is er vaak een voltijdse HR-manager die zich daarmee bezighoudt, maar bij een scale-up is daar meestal nog geen sprake van. Kom je als HR-manager aan boord bij een scale-up, dan start je vaak van 0: denk maar aan het opzetten van de basisprocessen en een heldere structuur om verder te kunnen schalen. Focus op ontwikkeling van talenten en verder ook mentaal welzijn komt dan pas op de tweede plaats, hoewel de nood bij medewerkers hoog is. 

Tip

Heb je als scale-up nog geen budget of plaats voor een voltijdse HR-manager? Kijk dan naar tools of laagdrempelige manieren om het werk te ontlasten of je beleid te versterken. Zo kan je sessies tussen medewerkers organiseren waar iemand kennis uit zijn of haar vakgebied deelt met collega’s. Sta in je gesprekken met medewerkers ook stil bij mentaal welzijn, zodat ze weten dat je er aandacht voor hebt en bij jou terecht kunnen.

2. Groei gaat hand in hand met een hoge werkdruk

Een onderneming in volle groei is spannend en uitdagend om voor te werken. Die spanning kan fijn zijn, maar brengt ook een hoge werkdruk mee. Zeker voor jonge medewerkers met veel bewijsdrang en perfectionisme kan de druk zwaar wegen, terwijl ze uit schaamte of schrik om zwak over te komen niet snel aan de alarmbel durven te trekken. Zo glippen jonge mensen met veel potentieel soms onverwacht tussen je vingers: ze vallen uit voor lange tijd of gaan op zoek naar een andere job.

Tip

Als HR-manager kan je je hier tegen wapenen door bewustzijn te creëren. Een werkomgeving waar mentaal welzijn bespreekbaar is, maakt de drempel om zorgen te delen kleiner. Heeft een van je mensen het moeilijk? Bespreek samen hoe je met stress kunt omgaan of hoe je de werkdruk kunt verlagen. De zorgen uitspreken is één ding, maar ze moeten ook aangepakt worden.

3. Grenzen vervagen door thuiswerken

Thuiswerk is in vele organisaties het nieuwe normaal. Hierdoor is niet alleen ons werkleven, maar ook ons privéleven veranderd. Rustig boodschappen doen voor de avondspits, korte work-outs als pauze en de tijd die je aan vervoer besteedt gebruiken voor ontspanning: de flexibiliteit die telewerk met zich meebrengt is fijn. Anderzijds vervaagt door thuiswerken de grens tussen je werk- en privéleven, waardoor veel mensen continu aan het werk zijn. De cijfers liegen er niet om: uit een studie van Acerta blijkt dat 40% van de telewerkers meer stress ervaart dan voor ze van thuis uit werkten.

Tip

Moedig je mensen aan om regelmatig volledig los te koppelen. Klaar om de avond te starten? Zorg dat je mails niet op je gsm binnenkomen. Weekend? Berg je laptop ergens op waar je er moeilijk bij kan. Benadruk ook dat het niet nodig is om altijd en overal beschikbaar te zijn. Alleen met een goede work-life balance zullen je mensen op lange termijn aan je scale-up blijven bijdragen. 

Nog een gouden tip voor thuiswerkers: werk in je werkruimte, leef in je leefruimte. Een fysiek onderscheid tussen je werk- en leefruimte zorgt ervoor dat je hersenen het onderscheid blijven maken tussen werk en pauze. Gebruik je eettafel dus niet als bureau.

4. Snelle groei en COVID zorgen voor meer afstand

Niet alleen de grens tussen je privé- en werkleven vervaagt door telewerken, dat geldt ook voor de band met collega’s. Online is de drempel om vragen te stellen of werk door te geven groter, maar ook small talk valt grotendeels weg nu je elkaar niet meer toevallig aan het koffieapparaat tegenkomt. Teams raken zo meer en meer geïsoleerd en samenwerken en verbinden is moeilijker. Als HR-manager heb je vanop afstand bovendien minder de vinger aan de pols en merk je problemen bij medewerkers niet altijd op. 

Als je als scale-up snel groeit en je van een intens samenwerkend team evolueert naar aparte afdelingen, kan de verbinding tussen medewerkers nog meer onder druk komen te staan. Om de betrokkenheid door de snelle groei hoog te houden is het koesteren van de bestaande warme cultuur cruciaal. Lees hier over meer in onze blog over de rol van een HR manager in een scale-up.

Tip

Soms is de drempel om naar je werkgever te stappen te hoog geworden als je het mentaal moeilijk hebt. Dan kan een betrouwbare en laagdrempelige externe ondersteuner een hulp zijn, waar mensen anoniem en snel terecht kunnen met zorgen en vragen.

5. Waar ligt jouw grens als HR-manager?

Hoe ver moet je als HR-manager gaan in het ondersteunen van je mensen en waar leg je de grens? Bij problemen in het privéleven is de lijn soms dun: tot waar reikt jouw rol en heb je er de expertise voor? Een moeilijke evenwichtsoefening.

Tip

Ook voor psychologische bijstand bestaan er externe partijen die je kunnen ontzorgen en op een laagdrempelige manier bereikbaar zijn voor je medewerkers. Ga op zoek naar zo’n externe partner waarop je kunt vertrouwen en die jou ontzorgt.

BloomUp is een digitaal platform dat het eenvoudig maakt voor jouw medewerkers om beroep te mentale ondersteuning, via een externe partij. In enkele klikken komen ze in contact met hun mentale sidekick waarmee ze samen aan hun uitdagingen kunnen werken. Door laagdrempelige hulp aan te bieden vermijd je als organisatie uitval en verhoog je de betrokkenheid van je medewerkers.