Blog

Al je vragen over de werkbaarheidscheque beantwoord

05 februari 2024

Wat is de werkbaarheidscheque?
Werkbaarheidscheques zijn subsidies van de Vlaamse overheid die organisaties stimuleren om in te zetten op werkbaar werk. De cheques kunnen ingezet worden om de werkbaarheid op de werkvloer te verhogen of pijnpunten hiervan in kaart te brengen en aan te pakken. Met deze subsidies kan je tot € 9.000 steun krijgen.

Blog - Al je vragen over de werkbaarheidscheque beantwoord

Waarom inzetten op werkbaar werk?

Werkbaar werk gaat over het fysiek en mentaal gezond en tevreden zijn op je werk. Zo kan je je job wel leuk vinden, maar is deze niet altijd werkbaar. Werkbaar werk bestaat uit 4 basiskenmerken: werkstress, motivatie, leermogelijkheden en werk-privébalans. Hieronder lees je wat dit voor elk kenmerk inhoudt.

  1. Voorkomen van overspanning: werk moet zo gestructureerd zijn dat het niet leidt tot overmatige stress en druk bij werknemers. Hierbij kijken we naar het beheersen van werkdruk en het creëren van een evenwichtige werkomgeving.
  2. Werkplezier en motivatie: werk kan vreugde en motivatie met zich mee brengen. Dit houdt in dat medewerkers taken uitvoeren die hen uitdagen, interesseren en voldoening schenken.
  3. Leermogelijkheden: werk moet je kansen bieden om up-to-date te blijven en jezelf te blijven ontwikkelen in een snel veranderende arbeidswereld of VUCA-omgeving. Dit kan door trainingen, bijscholing en persoonlijke groei aan te bieden en te stimuleren.
  4. Werk-privébalans: bovendien moet werk voldoende ruimte laten voor een gezonde balans tussen je professioneel en privéleven. Dit vraagt om flexibiliteit in werktijden en ondersteuning voor medewerkers om hun persoonlijke en professionele verplichtingen in evenwicht te houden.

Werkbaar werk is niet alleen belangrijk voor het welzijn en de tevredenheid van jouw medewerkers, maar het draagt ook bij aan de productiviteit en het succes van je organisatie door gemotiveerd personeel te behouden en een positieve werkomgeving te creëren. Met het actieplan ‘Samen een versnelling hoger voor werkbaar werk’ wil de Vlaamse overheid organisaties stimuleren en ondersteunen om werkbaar werk in kaart te brengen en de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Wat kan je kopen met je werkbaarheidscheque?

De werkbaarheidscheque kan je gebruiken voor:

  • Het aankopen van een meting of scan om de werkbaarheidsgraad in kaart te brengen.
  • Begeleiding bij het uitvoeren van een scan of meting.
  • Het aankopen van advies, begeleiding en/of opleiding, met bijzondere aandacht voor het psychosociale welzijn van medewerkers. Dit omvat aanpassingen aan werkposten, competentieversterking en het aanpakken van beleid rond psychisch welbevinden.

Wie komt in aanmerking?

Eenmanszaken, kmo's en grote ondernemingen (met minstens 1 werknemer) uit de profit- en socialprofitsector kunnen de cheque aanvragen. Publieke organisaties vallen hier buiten. Bovendien is de cheque ook eenmalig te gebruiken. Dit betekent dat ja maximaal 1 aankoop mag doen met je werkbaarheidcheque waarbij je tot 9000 euro aan financiële steun kan ontvangen.

Hoe kan je de werkbaarheidscheque aanvragen?

De werkbaarheidscheques kan je online aanvragen via ESF Vlaanderen. Hiervoor moet je jouw organisatie eerst registreren, waarna je de aanvraag kan indienen. Klik hier voor de handleiding om je werkbaarhiedscheque aan te vragen of lees meer op de website van de Vlaamse Overheid.

Wanneer?

Je kan werkbaarheidscheques aanvragen tot 31 juli 2024. Voor 2024 heeft de Vlaamse Overheid een budget vrijgemaakt van 3 miljoen euro. Wanneer er nog maximaal 500.000 EUR beschikbaar is, zullen ze hier een update over uitbrengen.

Kan je je werkbaarheidscheque gebruiken bij bloomUp?

Zeker en vast! Je kan al onze producten aankopen met de werkbaarheidscheque. Dit gaat van ons digitaal begeleidingsplatform voor persoonlijke ontwikkeling en welzijn tot online therapie en onze welzijnsscans. Wat houdt het in?

Met ons digitale begeleidingsplatform laat je medewerkers niet alleen de uitdagingen van vandaag tackelen, maar ook kansen voor de toekomst ontdekken. Met diverse trajecten, vaardigheden, podcasts en mindfulness-oefeningen werkt jouw team op eigen tempo aan mentale veerkracht. Onze mix van leerstijlen en optionele online begeleiding door coaches, erkende klinische psychologen of psychotherapeuten vergroot de impact, zorgt voor diepgang en levert betere resultaten op de lange termijn.

Via een welzijnsscan breng je objectief het welzijn en de werkbaarheid van je organisatie in kaart om gericht acties te ondernemen. Wil je hier meer over weten? Lees dan zeker onze blog over welzijnsscans of bezoek onze website.