Heb je vragen?

Gebruiker
Professional
BloomUp Product Image

Is BloomUp iets voor mij?

Voor wie is BloomUp?

Met BloomUp streven we ernaar om mentale ondersteuning toegankelijker te maken voor iedereen. Daarom is BloomUp er voor volwassenen die behoefte hebben aan mentale ondersteuning.

Indien jij of iemand anders zich in een acute situatie bevindt of in gevaar is, verwijzen we je door naar de geschikte platformen. Indien je jonger bent dan 18 jaar, vind je hier ook gepaste alternatieven.

Hoeveel kost een gesprek met een professional?
Is er terugbetaling mogelijk?

Het eerste kennismakingsgesprek met een professional is gratis en duurt maximum 15 minuten. Wanneer je je professional kiest zie je ook het tarief voor het opvolggesprek, dit is gemiddeld 55 euro per consult. Momenteel is terugbetaling nog niet geïntegreerd op het platform. Je kan wel bespreken met je psycholoog in het kennismakingsgesprek of je via jouw ziekenfonds in aanmerking komt.

Hoe werkt BloomUp?

Wat heb ik nodig om een eerste gesprek te starten?

Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek. Je hebt niet meer nodig dan een ruimte waar je rustig kan praten en een apparaat dat een camera en internetverbinding ter beschikking heeft (smartphone, tablet of computer).

Hoe veilig is BloomUp?

Bij BloomUp nemen we privacy heel serieus. Vertrouwen is een van onze kernwaarden en het fundament waarop BloomUp ontworpen is.

 • Als gebruiker bepaal je zelf of je het eerste gesprek anoniem doet.
 • Voor opvolggesprekken moet je een account aanmaken, maar je kan altijd beslissen je camera niet te gebruiken.
 • Niemand buiten de professional kan meeluisteren.
 • We delen jouw gegevens niet buiten het platform.


 • Je kan dit uitgebreid lezen in onze privacy policy.

  Kan ik BloomUp anoniem gebruiken?

  Na het kiezen van een professional voor een eerste gratis kennismakingsgesprek vragen we je e-mail en adres. Je e-mail is noodzakelijk om je op de hoogte te houden van het gesprek. Je adres vragen we voor in het geval van een noodsituatie. Je kan beslissen om je videocamera niet op te zetten in het eerste kennismakingsgesprek. Vanaf dat je beslist om met de professional voort te gaan, raden we wel aan je videocamera op te zetten. Zo kan je een betere band opbouwen met de professional en de kwaliteit van de therapie toenemen. Weet dat de professional gebonden is aan het beroepsgeheim.

  Moet ik een profiel aanmaken?

  Nadat je een professional hebt gekozen, vragen we voor je e-mail en een wachtwoord. Indien je beslist om met de professional een opvolggesprek in te boeken vragen we je om je profiel te vervolledigen.

  Wat als ik de therapie niet kan betalen?

  Met BloomUp willen we psychologische ondersteuning laagdrempeliger maken, ook op financieel vlak. Daarom werken we met een eerste gratis kennismakingsgesprek en willen we op termijn ook op andere manieren de financiele drempel verder verlagen. We zijn verschillende opties aan het bekijken. Daarom raden we je aan om voorlopig volgende opties ook te bekijken indien de financiele drempel voor jou te hoog is:

  • Ben je student? Bekijk dan zeker wat jouw universiteit/hoge school aanbiedt.
  • Werk je bij een bedrijf? Vaak bieden werkgevers laagdrempelige oplossingen aan. Is er bij jou nog geen aanbod voor psychologische ondersteuning? Dan kan je hen zeker doorverwijzen naar www.bloomup.org/business.
  • Andere opties die mogelijk zijn:
   • Je huisarts. Na doorverwijzing door je huisarts kan je als je aan bepaalde criteria voldoet terecht bij een eerstelijnspsycholoog. Zij werken aan verlaagde tarieven. Klik hier voor meer info. Je huisarts kan je ook verder wegwijs maken in het lokale geestelijke gezondheidszorg landschap.
   • CAW: www.caw.be. Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. De hulp bij het CAW is gratis.

   Hoe werkt de betaling via BloomUp?

   De betalingen verlopen eenvoudig via het platform. Je betaalt vooraf de sessie via ons platform. Dit kan via verschillende betaalmethodes: QR code, mobile banking app, Paypal, Mollie of overschrijving.

   Zo kan de consultatietijd volledig aan jou besteed worden. Belangrijk om te weten: we hanteren een annulatiebeleid van 24u. Wanneer je zonder geldige reden binnen de 24u voor een sessie annuleert, wordt deze wel aangerekend.

   Met welke professional kom ik in contact?

   Hoe vindt BloomUp de geschikte professional voor mij?

   Bij BloomUp zoeken wij een geschikte professional voor jou via een eenvoudige matching-procedure. Deze is gebaseerd op enkele basisvragen die je bij aanvang van je eerste gesprek invult.

   Met welke professionals werkt BloomUp?

   Om de kwaliteit van de zorg op BloomUp te verzekeren:

   • werken we met gediplomeerde klinische psychologen in het bezit van een erkenningsdocument van het agentschap zorg & gezondheid
   • werken wij met erkende psychotherapeuten die voldoen aan de officiële erkenningsvereisten van de FOD
   • verifieert bloomUp persoonlijk elke professional via een videogesprek
   • vereist BloomUp van de professionals dat ze supervisie volgen. Dit houdt in dat ze feedback bekomen van een andere (meer ervaren) professional.

   Wat is het verschil tussen een psycholoog en psychotherapeut?

   • Een klinisch psycholoog is iemand met kennis over psychische klachten en stoornissen en heeft ervaring in het vaststellen en de behandeling hiervan. Een klinisch psycholoog heeft het universitaire masterdiploma in de Klinische Psychologie behaald.
   • Psychotherapie is een behandelvorm binnen de geestelijke gezondheidszorg. Een psychotherapeut is opgeleid in het begeleiden van cliënten en richt zich voornamelijk op een (veranderings)proces in samenwerking met de cliënt. Psychotherapie wordt beschouwd als een verdere specialisatie van klinische psychologie. Sinds een nieuwe wet in 2016 omtrent de geestelijke gezondheidszorg beroepen kan dit een klinisch psycholoog, klinisch orthopedagoog of arts zijn. Er zijn ook een aantal uitzonderingen voor professionals die voor deze wet de psychotherapie reeds uitoefenden.

   Kan ik na mijn eerste gesprek opnieuw met dezelfde professional in contact komen voor een opvolggesprek?

   Ja dit kan. Wanneer je beslist om een opvolggesprek in te boeken met de professional kan de professional je toevoegen als cliënt en een opvolggesprek inplannen.

   Wat als het niet klikt tussen de professional en mij?

   Indien je geen klik voelt tijdens het eerste gratis kennismakingsgesprek of na een aantal sessies met de psycholoog of psychotherapeut, kan je opnieuw een eerste gratis kennismakingsgesprek aangaan.

   Kunnen er ook gesprekken in persoon plaatsvinden?

   Twijfel jij of online therapie kan werken? In deze blog vind je de voordelen van online therapie. Als jij en de professional toch de nood voelen om af te spreken in persoon is dit zeker toegelaten. Er wordt wel niet gematcht op basis van locatie.

   Vind je het antwoord niet?

   Je kan ons alles vragen, we zijn hier om jou te helpen.