Is BloomUp iets voor mij?
Voor wie is BloomUp?
Met BloomUp streven we ernaar om geestelijke gezondheidszorg toegankelijker te maken in België. Daarom is BloomUp er voor volwassenen die behoefte hebben aan psychologische ondersteuning. Wij richten ons voornamelijk op 18 tot 35 jarigen, maar iedereen boven 18 jaar kan gebruik maken van BloomUp.
Indien jij of iemand anders zich in een acute situatie bevindt of in gevaar is, verwijzen we je door naar de geschikte platformen. Indien je jonger bent dan 18 jaar, vind je hier ook gepaste alternatieven.
Hoeveel kost een gesprek met een professional?
Is er terugbetaling mogelijk?
Het eerste kennismakingsgesprek met een professional is gratis en duurt maximum 30 minuten. Wanneer je je professional kiest zie je ook het tarief voor het opvolggesprek, dit is gemiddeld 55 euro per consult. Momenteel is terugbetaling nog niet geïntegreerd op het platform. Je kan wel bespreken met je therapeut in het kennismakingsgesprek of je via jouw ziekenfonds in aanmerking komt.
Hoe werkt BloomUp?
Wat heb ik nodig om een eerste gesprek te starten?
Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek. Je hebt niet meer nodig dan een ruimte waar je rustig kan praten en een apparaat dat een camera en internetverbinding ter beschikking heeft (smartphone, tablet of computer).
Hoe veilig is BloomUp?
Bij BloomUp nemen we privacy heel serieus. Vertrouwen is een van onze kernwaarden en het fundament waarop BloomUp ontworpen is.
- Als gebruiker bepaal je zelf of je het eerste gesprek anoniem doet.
- Voor opvolggesprekken moet je een account aanmaken, maar je kan altijd beslissen je camera niet te gebruiken.
- Niemand buiten de professional kan meeluisteren.
- We delen jouw gegevens niet buiten het platform.
Kan ik BloomUp anoniem gebruiken?
Na het kiezen van een professional voor een eerste gratis kennismakingsgesprek vragen we je e-mail en adres. Je e-mail is noodzakelijk om je op de hoogte te houden van het gesprek. Je adres vragen we voor in het geval van een noodsituatie. Je kan beslissen om je videocamera niet op te zetten in het eerste kennismakingsgesprek. Vanaf dat je beslist om met de professional voort te gaan, raden we wel aan je videocamera op te zetten. Zo kan je een betere band opbouwen met de professional en de kwaliteit van de therapie toenemen. Weet dat de professional gebonden is aan het beroepsgeheim.
Moet ik een profiel aanmaken?
Nadat je een professional hebt gekozen, vragen we voor je e-mail en een wachtwoord. Indien je beslist om met de professional een opvolggesprek in te boeken vragen we je om je profiel te vervolledigen.
Hoe werkt de betaling via BloomUp?
Initieel is er geen ingebouwd betalingssysteem en zal de professional aangeven op welke manier de betaling voor opvolggesprekken kan gebeuren. Dit zal via een van onderstaande methodes zijn:
- Betaling via mobile banking app of payconiq app.
- Betaling via een betalingslink van Paypal of Mollie.
- Betaling via overschrijving.
We werken eraan om de betaling zo snel mogelijk in het platform te integreren.
Met welke professional kom ik in contact?
Hoe vindt BloomUp de geschikte professional voor mij?
Bij BloomUp zoeken wij een geschikte professional voor jou via een eenvoudige matching-procedure. Deze is gebaseerd op enkele basisvragen die je bij aanvang van je eerste gesprek invult.
Met welke professionals werkt BloomUp?
Om de kwaliteit van de zorg op BloomUp te verzekeren:
- werken we met gediplomeerde klinische psychologen in het bezit van een erkenningsdocument van het agentschap zorg & gezondheid
- werken wij met erkende psychotherapeuten die voldoen aan de officiële erkenningsvereisten van de FOD
- verifieert bloomUp persoonlijk elke professional via een videogesprek
- vereist BloomUp van de professionals dat ze supervisie volgen. Dit houdt in dat ze feedback bekomen van een andere (meer ervaren) professional.
Wat is het verschil tussen een psycholoog en psychotherapeut?
- Een klinisch psycholoog is iemand met kennis over psychische klachten en stoornissen en heeft ervaring in het vaststellen en de behandeling hiervan. Een klinisch psycholoog heeft het universitaire masterdiploma in de Klinische Psychologie behaald.
- Psychotherapie is een behandelvorm binnen de geestelijke gezondheidszorg. Een psychotherapeut is opgeleid in het begeleiden van cliënten en richt zich voornamelijk op een (veranderings)proces in samenwerking met de cliënt. Psychotherapie wordt beschouwd als een verdere specialisatie van klinische psychologie. Sinds een nieuwe wet in 2016 omtrent de geestelijke gezondheidszorg beroepen kan dit een klinisch psycholoog, klinisch orthopedagoog of arts zijn. Er zijn ook een aantal uitzonderingen voor professionals die voor deze wet de psychotherapie reeds uitoefenden.
Kan ik na mijn eerste gesprek opnieuw met dezelfde professional in contact komen voor een opvolggesprek?
Ja dit kan. Wanneer je beslist om een opvolggesprek in te boeken met de professional kan de professional je toevoegen als cliënt en een opvolggesprek inplannen.
Wat als het niet klikt tussen de professional en mij?
Indien je geen klik voelt tijdens het eerste gratis kennismakingsgesprek of na een aantal sessies met de psycholoog of psychotherapeut, kan je opnieuw een eerste gratis kennismakingsgesprek aangaan.