Blog

Heb ik nood aan mentale ondersteuning?

11 augustus 2023

Weet jij niet zeker of mentale ondersteuning iets voor jou kan betekenen? Test je mentaal welzijn!

De stap naar mentale ondersteuning zetten kan nogal groot lijken. Wat kan ik verwachten, bij wie kom ik terecht, heb ik dat wel écht nodig?

Mentale ondersteuning komt vaak te laat. Velen wachten te lang vooraleer ze naar mentale ondersteuning zoeken wanneer ze zich niet goed in hun vel voelen. Vaak komt dit door het idee dat je je nog niet slecht genoeg voelt of dat je de aandacht niet verdient.

Blog - Mentale ondersteuning

Wat kan mentale ondersteuning voor jou betekenen?

Mentale ondersteuning is niet enkel nodig bij een depressie of verslaving of als je je al heel slecht voelt. Aan jezelf werken samen met een professional kan helpen om je mentale weerbaarheid te verhogen en sterker in je schoenen te staan. Zo ga je je beter in je vel voelen en ben je meer bestand tegen tegenslagen.

Weet jij niet zeker of mentale ondersteuning iets voor jou kan betekenen? Test je mentaal welzijn!

Hieronder vind je 6 zelftesten waarmee je je mentaal welzijn kan nagaan.

1. Stresstest van samengezond

Wil je weten of jij te veel stress ervaart? Beantwoord 11 vragen en ontdek of jij te veel stress ervaart en wat je hier kan aan doen. (2 minuten) 

https://www.samengezond.nl/stresstest/ 

2. Veerkrachttest van fitinjehoofd

Je veerkracht is het vermogen om goed om te gaan met stress en tegenslag. Na kort een profiel aan te maken, vul je 30 stellingen in en bekom je jouw persoonlijke veerkrachtenprofiel met specifieke tips. Het duurt ongeveer 5 minuten en je leert veel over jezelf! https://www.fitinjehoofd.be/login 

3. Angsttest van psychosenet 

Mensen met angsten schamen zich vaak en hebben het gevoel dat je er niets aan kan veranderen, weet dat dit niet klopt. Vul de 10 vragen in van de angsttest en kom te weten of je meer angst ervaart dan gemiddeld. (2 minuten) 

https://www.psychosenet.nl/vragenlijst/angst-vragenlijst/ 

4. Zelfvertrouwentest van wijzijnmind

Heel veel mensen worstelen met een laag zelfvertrouwen. Ook hieraan kan je samen met een professional werken. Vul de 10 vragen in en kom te weten of jij een laag zelfvertrouwen hebt én wat je hieraan kan doen. (2 minuten) 

https://steun.wijzijnmind.nl/quiz/zelfvertrouwentest 

5. Piekertest van wijzijnmind

Geraak je niet uit hetzelfde denkpatroon? Vul de 15 vragen in en kom meer te weten over jouw piekergedrag en tips hoe je hiermee om kan gaan. (2 minuten) 

https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/piekeren/piekertest 

6. Durf jij om ondersteuning te vragen?

Twijfel je na de voorgaande tests of je baat zou hebben bij ondersteuning? Doe dan deze quiz om je eigen vooroordelen uit te dagen over mentale ondersteuning. (3 minuten) 

https://checkjezelf.be/oefeningen/durf-jij-om-hulp-vragen

Ben je op basis van deze testen nog niet zeker of mentale ondersteuning door een professional iets voor jou kan betekenen? Probeer het dan zelf eens uit. Via BloomUp kan je gratis kennismaken met een erkende online therapeut. Waarom wachten? Je mentaal sterker voelen is maar enkele klikken verwijderd.