Blog

Psycholoog, psychotherapeut, psychiater of coach - De verschillen uitgelegd

10 augustus 2023

Ben jij soms ook het noorden kwijt bij het kiezen van de juiste zorgverlener? Je bent niet alleen. Er bestaat veel verwarring rond de titels psycholoog, psychotherapeut, psychiater of coach. Lees hieronder waarin ze verschillen en bepaal welke zorgverlener jou het beste kan ondersteunen.

De juiste zorgverlener of therapievorm vinden, kan aanvoelen als een hele zoektocht. Toch is het goed om hier even bij stil te staan. De gepaste hulpverlening op maat van jouw noden draagt bij aan zowel de kwaliteit als het resultaat van de therapie. Hoe maak je nu de beste keuze? Wij navigeren je door de verschillende opties.

Blog - Zorgverleners uitgelegd

Psycholoog

Een psycholoog focust zich op het menselijk gedrag en de mentale processen. De titel van psycholoog is wettelijk beschermd, dus je mag deze titel alleen aannemen als je een universitair masterdiploma in de psychologie hebt behaald.

Een klinisch psycholoog is een expert op het gebied van mentale klachten en stoornissen en heeft ervaring in het opstellen en de behandeling hiervan. Deze onderzoekt vooral hoe bepaald gedrag is ontstaan, waarom het in stand blijft en hoe je het kunt veranderen. Via therapie probeert een psycholoog je mentale problemen of klachten aan te pakken.

Een eerstelijnspsycholoog is een psycholoog die zich richt op kortdurende interventies. Je kan net zoals bij de dokter zelf een afspraak maken en meteen in gesprek gaan. Dit is zorg op het eerste niveau. De gespecialiseerde functie is gericht op personen uit kwetsbare doelgroepen met een matig ernstige problematiek bij wie een meer intensieve psychotherapeutische behandeling, psychodiagnostiek en indicatiestelling nodig is.

Psychotherapeut

Psychotherapie is een behandelvorm binnen de geestelijke gezondheidszorg en kan gezien worden als een verdere specialisatie in klinische psychologie. Dit is een aparte opleiding en duurt nog eens vier jaar. Binnen de psychotherapie zijn er verschillende stromingen zoals cognitieve gedragstherapie, psychotherapie of cliëntgerichte therapie.

Een psychotherapeut is opgeleid in het begeleiden van mensen en richt zich voornamelijk op een (veranderings)proces in samenwerking met de persoon. De psychotherapeut richt zich op het behandelen van specifieke klachten. Welke vorm van psychotherapie je best volgt is afhankelijk van de uitdaging, je voorkeur en stijl van therapie. Als deze alle drie aansluiten, zal de effectiviteit van de therapie vergroten.

De titel psychotherapeut is net zoals een psycholoog wettelijk beschermd. Een therapeut is de overkoepelende naam voor iemand die therapie geeft. In tegenstelling tot de titel psychotherapeut is therapeut geen beschermde titel.

Blog - Zorgverleners uitgelegd

Psychiater

Een psychiater is een arts met een specialisatie in de psychiatrie. De titel psychiater is ook beschermd dus deze title mag je enkel aannemen wanneer je een masterdiploma in de geneeskunde én een specialisatie tot psychiater hebt behaald. Aangezien een psychiater een arts is, mag deze ook medicatie voorschrijven. Een psycholoog of therapeut mag dit dus niet. Een psychiater werkt op dezelfde wijze als een klinisch psycholoog of psychotherapeut, maar focust doorgaans op meer complexe of zware psychiatrische stoornissen in combinatie met de medische behandeling via medicatie.

Coach

Een coach kijkt naar de uitdagingen die je nu ondervindt en begeleid je naar een oplossing. Hiervoor stel je specifieke doelen die bijdragen aan je persoonlijke groei. Nieuwe inzichten en ervaringen opdoen staan centraal met als doel deze kennis direct in de praktijk om te zetten. Een coach richt zich vooral op het heden en de toekomst. De titel coach is niet beschermd, waardoor iedereen zichzelf coach mag noemen. Je kan wel een erkenning behalen bij de Internationale Coaching Federatie (ICF), maar dit is nog niet wettelijk verplicht.

Er bestaan verschillende soorten coaches: een life coach, sportcoach, loopbaancoach,… Deze werken allemaal rond een specifiek thema. Bijvoorbeeld, een loopbaancoach gaat samen met jouw opzoek naar welke job het best bij jou past en werkt alleen rond dit doel.

Bij wie kan ik terecht?

Welke vorm van therapie je nodig hebt, is afhankelijk van je uitdagingen, persoonlijke behoeften en stijl. Bij BloomUp kan je bij verschillende zorgverleners terecht, lees hieronder wie jou het beste kan ondersteunen.

Als je het moeilijk hebt met zaken uit het verleden of je mentaal welzijn zoals bijvoorbeeld angst, depressieve gevoelens, stress, burn-out, … dan raadpleeg je best een psycholoog of een psychotherapeut. Als je klachten complex zijn of er medicatie nodig is, kunnen zij je doorsturen naar een psychiater. Via BloomUp kan je een online gesprek inplannen met een erkend psycholoog of psychotherapeut. Je kan meteen van start, zonder lange wachttijden.

Zit je vast en weet je even niet hoe je verder kan of welke richting je op wil, dan is coaching een geschikte optie. Via onze groeitrajecten werken we rond specifieke thema’s om nieuwe vaardigheden aan te leren zodat je met je huidige uitdagingen kan leren omgaan.

BloomUp helpt je verder

Vind je het nog moeilijk om in te schatten welke soort therapie jij nodig hebt? Dat is helemaal oké, wij begeleiden je stap voor stap in dit proces.

Aan de hand van enkele vragen stellen we je drie psychologen of psychotherapeuten voor die passen bij jouw noden en uitdagingen. Jij kiest met wie je in gesprek wil en binnen de drie dagen kan je al gratis op online kennismakingsgesprek. Verder hebben onze psychologen en psychotherapeuten de juiste expertise om jou door te verwijzen naar de gepaste zorgverlener. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Klik hier om de psycholoog of psychotherapeut te vinden die bij jou past.

Het belangrijkste bij het kiezen van een zorgverlener is dat jij je comfortabel voelt bij je keuze en vertrouwen hebt in de hulpverlening. Het doel van therapie en coaching is om jou te begeleiden zodat je terug zelfstandig met je eigen uitdagingen kan omgaan. Bij BloomUp helpen wij jou graag terug op weg.