Blog

Overwin je winterdip in 5 stappen

07 december 2023

We tellen af naar de kortste dag van het jaar. Het zonlicht is schaars, de temperatuur daalt en hier en daar ligt er zelfs sneeuw. Voor de ene is het een periode van knusse avonden bij de open haard, voor anderen heeft het een grote invloed op je humeur. Voel jij je sneller neerslachtig, moe of minder gemotiveerd als de dagen korter zijn? Dan heb jij misschien last van een winterdip. Ontdek in deze blog wat het is en hoe jij deze donkere periode positief kan doorkomen.

Overwin je winterdip in 5 stappen

De winterdip ontcijferd

In de herfst en de winter worden de dagen korter, waardoor je minder natuurlijk daglicht opneemt. De hoeveelheid licht die je absorbeert heeft een invloed op verschillende hormonen in je lichaam. Zo zorgt daglicht voor de aanmaak van het hormoon cortisol waardoor je wakker blijft. Op donkere dagen wordt er minder cortisol aangemaakt, waardoor je slaperig blijft.

Word je sneller ziek in de winter? Dat kan door een tekort aan zonlicht en vitamine D, aangezien dit hormoon een actieve rol speelt in je immuunsysteem. Verder stimuleert voldoende zonlicht de aanmaak van het gelukshormoon serotonine, wat een positieve invloed heeft op het regelen van je stemming en je slaap. Serotonine wordt ‘s avonds namelijk omgezet in het slaaphormoon melatonine. Dus hoe meer serotonine, hoe beter je zal slapen. Dit verklaart waarom we in de donkere wintermaanden, bij een gebrek aan licht, slechter slapen en ons minder goed in ons vel kunnen voelen.

Winterse zelfzorg

Zorg tijdens de wintermaanden goed voor jezelf. Ervaar je symptomen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid of een verandering in je slaap-en/of eetpatroon? Denk dan eens aan de winterdip en probeer het daglicht op te zoeken. Hiernaast is het ook belangrijk om voldoende te blijven bewegen, ondanks het koude weer, en sociaal contact op te zoeken. Deze acties maken op hun beurt hormonen aan om je gemoedstoestand op peil te houden. Laat je verder nog inspireren door deze 5 tips om je winterdip te verslaan!

  1. Maak elke ochtend een korte wandeling. s’Ochtends tussen 8u en 9u zit er veel blauw in het licht, wat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine afremt.
  2. Blijf je vaker binnen of werk je veel van thuis uit? Maak het gezellig binnen en zoek een zitplekje aan het raam. Zo benut je het licht in je woning optimaal.
  3. Plan activiteiten met vrienden of familie in. Dit kan gezellig binnen zijn of geniet van het winterlandschap en omarm de kou. Door deze momenten op voorhand in te plannen heb je iets om naar uit te kijken, wat naast het sociaal contact zelf een positieve invloed heeft op je humeur!
  4. Probeer een vast slaapritme aan te houden door elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Dit verbetert niet alleen je slaapkwaliteit, maar zorgt er ook voor dat je energieniveau doorheen de dag stabiel blijft.
  5. Breng ook je geest in actie. Stimuleer je creativiteit door ruimte te maken voor ontspannende activiteiten die je leuk vindt. Zijn je hobby’s moeilijk uit te voeren in de winter? Zoek alternatieven of probeer eens iets volledig nieuws!

Omarm de winter als een kans om extra voor jezelf te zorgen. Heel wat mensen ervaren de invloed van de donkere maanden op hun stemming. Het toepassen van deze tips kan je helpen om de effecten van een winterdip te verminderen. Als de symptomen blijven aanhouden en je stemming niet verandert, neem dan contact op met een psycholoog, therapeut of je huisarts. Bij BloomUp kan je al via enkele klikken online in gesprek met een psycholoog of therapeut, waar en wanneer je wil.