Blog

Mentaal welzijn bespreekbaar maken in je organisatie - 5 tips

11 augustus 2023

Mentaal welzijn is een essentieel aspect van het algehele welzijn van medewerkers, maar het blijft vaak onderbelicht in gesprekken binnen organisaties. Uit een recente bevraging van Indeed (2023) blijkt dat veel werknemers zich nog steeds niet comfortabel voelen om over hun mentale gezondheid te praten, en maar liefst 43% weet niet welke welzijnsmaatregelen hun werkgever aanbiedt. In deze blogpost delen we 5 concrete tips om mentaal welzijn bespreekbaar te maken binnen jouw organisatie.

Blog - Welzijn bespreken

1. Maak er ruimte voor

Mentaal welzijn bespreekbaar maken begint met het creëren van een ruimte voor open dialoog. Als leidinggevende kun je welzijnsgesprekken inplannen met medewerkers of momenten integreren in teammeetings waar iedereen kan delen waar ze mee worstelen en wat goed gaat. Het normaliseren van deze gesprekken draagt bij aan een gezonde werkomgeving.

2. Geef het goede voorbeeld

Goed leiderschap toont zich ook in kwetsbaarheid. Als het management zich openstelt over hun eigen mentale uitdagingen, ontstaat er herkenbaarheid en verbondenheid. Deel persoonlijke verhalen via interne communicatiemiddelen zoals podcasts, video's of een intern krantje om een inclusieve cultuur te bevorderen. 

3. Bied tools aan voor mentale ondersteuning

Zet concrete stappen binnen jouw organisatie door niet alleen te praten over mentaal welzijn, maar ook ondersteunende tools aan te bieden. Platforms zoals BloomUp kunnen een waardevolle aanvulling zijn, waardoor medewerkers toegang hebben tot individuele ondersteuning wanneer ze dat nodig hebben.

4. Communiceer er regelmatig over

Zet mentaal welzijn regelmatig op de agenda. Dit kan op vaste momenten, bijvoorbeeld via tips & tricks op het intranet of via een interne nieuwsbrief. Consistente herinneringen hebben op lange termijn meer impact dan sporadische initiatieven.

5. Is er een grens aan de bespreekbaarheid?

Angsten over negatieve gevolgen van openheid over gevoelens op de werkvloer zijn begrijpelijk, maar ongegrond. Door mentaal welzijn bespreekbaar te maken, kan de productiviteit juist toenemen. Het is belangrijk om een balans te vinden waarbij medewerkers zich comfortabel voelen om te praten over mentaal welzijn, terwijl er ook vrijheid is om zelf de grenzen te bepalen. Een open dialoog draagt bij aan een productieve en gezonde werkomgeving.

Het integreren van deze tips in jouw HR-beleid kan leiden tot een positieve verandering in de bedrijfscultuur, waarin mentaal welzijn een integraal onderdeel wordt van de professionele gesprekken binnen jouw organisatie.

BloomUp is hét online begeleidingsplatform voor persoonlijke ontwikkeling en welzijn. Het laat je medewerkers niet alleen de uitdagingen van vandaag tackelen, maar ook kansen voor de toekomst ontdekken. Met diverse trajecten, vaardigheden, podcasts en mindfulness-oefeningen werkt jouw team op eigen tempo aan mentale veerkracht. Onze mix van leerstijlen en optionele online begeleiding door coaches, klinische psychologen of psychotherapeuten vergroot de impact, zorgt voor diepgang en levert betere resultaten op de lange termijn.