Blog

Hoe vul je je rol in als HR-manager bij een scale-up?

11 augustus 2023

Wanneer kom je als HR-manager aan boord in een scale up en hoe kan je die rol invullen? Deze blog is gebaseerd op input van HR verantwoordelijken bij een 10-tal scale-ups. Elkaar inspireren en versterken is het doel.

Een scale-up komt in alle maten en vormen. Een bedrijf gaat van een start-up naar een scale-up, wanneer het enkele successen heeft geboekt en begint te groeien. Maar wanneer neem je nu best een HR-manager aan boord en hoe wordt die rol dan ingevuld?

Blog - HR scale up

Een welgekomen frisse wind

De oprichters van het bedrijf vullen doorgaans eerst de HR-rol in. De rekrutering loopt ad hoc, ze creëren een hechte, warme cultuur en harde HR-taken zoals payroll worden zoveel mogelijk uitbesteed. Het moment waarop je als HR-manager wordt aangenomen verschilt van scale-up tot scale-up.

Van zodra een start-up exponentieel begint te groeien en er nood is aan meer professionalisering komt een HR-manager als geroepen. Een periode van sterke groei vraagt een dynamische organisatie die zich snel aanpast. Dat is meteen je eerste uitdaging: hoe kan je groei ondersteunen met een dynamische structuur?

Een dynamische en ontlastende structuur

Omdat een scale-up dynamisch is en snel verandert, is het belangrijk om structuren en processen te ontwikkelen in co-creatie . Vraag actief feedback aan je collega's en zoek de juiste balans tussen pragmatisme en automatisatie. Jij bent de aangewezen persoon om aan te voelen wanneer het tijd is om processen te betonneren en automatiseren.

Blijf ook daarna regelmatig feedback vragen zodat je weet wanneer het moment is aangebroken om een volgende aanpassing door te voeren.

Een rots voor het leadership

Talent laten openbloeien en behouden is één van jouw hoofdtaken binnen een groeiende scale-up en de rol van het leadership is van onschatbare waarde. Iemand om op terug te vallen als klankbord en ter ondersteuning, daar zijn leidinggevenden naar op zoek.

Connecteer regelmatig en moedig team leads aan om het talent in hun teams te doen groeien en bloeien. Bevraag hen actief en ga op zoek naar de juiste tools om hen te ontzorgen. Vermijd administratieve druk en stel je toegankelijk op zodat zij jou ook opzoeken.

Koester de warme cultuur

Een start-up start vaak uit een groep vrienden of mensen die elkaar al goed kennen. Er heerst dus meestal een warme familiecultuur. Iedereen ademt de missie en is enorm gedreven om het beste van zichzelf te geven. Voor elkaar en voor het bedrijf.

Zo getuigt ook Yannick Wouters, HR-business partner bij StepUp consulting: "Bij StepUp consulting heerst er een warme familiale cultuur, het is cruciaal om die te behouden naarmate dat we groeien. Hier zijn we dan ook actief mee bezig." Wanneer de groei toeneemt, is het belangrijk om te investeren in het voortleven van de hechte cultuur. Zo trek je nieuw talent aan en behoud je huidig talent.

Wat kan jij hiervoor doen?

  • Connecteer regelmatig met medewerkers om te horen wat er speelt. Het kan gebeuren dat het leadership zo gefocust is op groei en de volgende stappen, dat connecteren met medewerkers moeilijk wordt. Dan kan jij de lijm zijn die hen samenhoudt.
  • Investeer in verbinding! Er moet voldoende verbinding zijn met de missie: toon de impact van je bedrijf voor je klanten. Vooral jonge medewerkers zijn op zoek naar die extra betekenis. Daarnaast is verbinding tussen medewerkers ook cruciaal. Zo kan je leuke teambuildings aan persoonlijke ontwikkeling koppelen, een ontspanningsruimte inrichten en/of een maandelijkse meeting organiseren om iedereen op de hoogte te houden.
  • Bouw de gemeenschappelijke bedrijfswaarden in in alles wat je doet. Gebruik ze bijvoorbeeld als check in je rekruteringsproces en implementeer ze in het evaluatieproces. 
  • Heb aandacht voor mentaal welzijn. Creëer een veilige omgeving waarin medewerkers open kunnen zijn. Communicatie over het belang van mentaal welzijn is hier cruciaal. Investeer in vertrouwen zodat medewerkers naar jou komen wanneer de nood er is. De werkdruk kan zeer hoog zijn en voor je het weet valt er iemand uit. Lees hier over de 5 grootste uitdagingen van mentaal welzijn binnen scale-ups.

Zorg goed voor jezelf en verlicht je werk

Er komt heel wat werk op je af. Collega’s komen vaak naar jou als ze zich minder voelen. Het is cruciaal om naar de juiste balans te zoeken zodat het voor jou ook draagbaar blijft. Sta regelmatig stil en kijk om je heen. Wat is nu echt prioriteit? 

Op zoek gaan naar handige tools kan je helpen het werk te verlichten. Een aantal tips:

  • Krijg je vaak dezelfde vragen? Stel een FAQ op waar medewerkers meteen terecht kunnen.
  • Zijn er taken die medewerkers zelf kunnen doen? Ga op zoek naar een employee self service system.
  • Komen medewerkers bij jou die zich niet goed in hun vel voelen en is er nood aan extra ondersteuning? Ga op zoek naar externe partners waar je met een gerust hart naar kan doorverwijzen.

Je kan en hoeft niet alles zelf op te nemen. Het is helemaal oké om dingen uit te besteden of door te verwijzen indien nodig. Je eigen grenzen bepalen en kunnen loslaten is cruciaal om er voor jezelf ook een duurzaam verhaal van te maken. Ga op zoek naar de gepaste partners of tools zodat jij ook goed voor jezelf kan zorgen.

BloomUp is een digitaal platform dat het eenvoudig maakt voor jouw medewerkers om beroep te mentale ondersteuning, via een externe partij. In enkele klikken komen ze in contact met hun mentale sidekick waarmee ze samen aan hun uitdagingen kunnen werken. Door laagdrempelige hulp aan te bieden vermijd je als organisatie uitval en verhoog je de betrokkenheid van je medewerkers.