Blog

Hoe ga je om met rouw, op en naast de werkvloer?

31 oktober 2023

November zetten we in met een moment voor herdenking. Van Allerheiligen tot Allerzielen, Dia de los Muertos en andere vergelijkbare feestdagen uit verschillende culturen, in deze periode herdenken en eren we wereldwijd onze overleden dierbaren. Deze feestdagen zetten het belang van rouwverwerking in de kijker. 

Hoe ga je om met rouw, op en naast de werkvloer

Omgaan met rouw is geen evidentie, maar wel een noodzakelijk proces, dat nog steeds een moeilijk bespreekbaar onderwerp blijkt te zijn in onze samenleving. Vaak weten we niet goed hoe we moeten reageren of wat we moeten zeggen en doen bij het zien of ervaren van verlies. Hoe ga je om met rouw, op en naast de werkvloer? In deze blog leggen we je uit wat rouw is en hoe je als individu en organisatie een ondersteunende rol kan innemen voor rouwenden personen.

Wat is rouw?

Rouw is een emotionele reactie op het verlies van iemand of iets met een grote betekenis, waarmee je jezelf ook emotioneel verbonden voelt. Vaak denken we hierbij aan het verlies van een persoon, maar rouw kan vele vormen aannemen. Denk maar aan het verlies van een job, een relatiebreuk, een slechte diagnose krijgen over je gezondheid, een droom of verwachting die niet in vervulling kan gaan of een demotie.

Bij het wegvallen van iemand of iets dat belangrijk voor jou is, komen verschillende emoties naar boven. Veel voorkomende gevoelens zijn verdriet, woede, ontkenning, schuldgevoel, eenzaamheid, verwarring en soms zelfs opluchting. Deze emotionele reacties kunnen een grote impact hebben op ons lichaam en dagelijks functioneren. Zo kan je jezelf erg vermoeid voelen, last hebben van slaap- of concentratieproblemen, hoofdpijn of maagklachten, … Een rouwproces is voor iedereen uniek en er bestaat geen vaste tijdslijn of regels over hoe iemand met rouw omgaat.

Rouwen op de werkvloer

Rouwverwerking is het omgaan met en verwerken van de emoties die samengaan met verlies. Je kan dit proces niet zomaar aan- en uitzetten wanneer het jou het beste uitkomt. Hierdoor heeft rouw een grote impact op de prestaties en het functioneren van een medewerker. Zowel als collega als organisatie speel je een belangrijke rol in het ondersteunen van dit proces.

Als collega en organisatie kan je een belangrijke rol hebben in het ondersteunen van dit proces. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen omgaan met rouw.

Webinar - Why we should talk about mental wellbeing at work

Als collega

  1. Luister actief en zonder oordeel: Luister naar de rouwende persoon zonder te oordelen of advies te geven. Geef hen de ruimte om te praten over hun gevoelens en herinneringen.
  2. Durf te vragen hoe jij kan helpen: Vraag of je kunt helpen met werkgerelateerde taken of bied ondersteuning aan bij dagelijkse verantwoordelijkheden. Zo geef je je collega de ruimte om te rouwen.
  3. Toon empathie: Laat zien dat je begrip hebt voor de situatie. Dit kan door middel van kleine gebaren zoals een kaartje, een omhelzing, of gewoon door er te zijn en te luisteren.
  4. Respecteer grenzen: Respecteer de grenzen van je collega. Sommige mensen willen misschien niet praten over hun rouw op het werk. Geef ze de ruimte die ze nodig hebben.
  5. Rouw is een lang proces: Bied langdurige steun aan en vraag regelmatig hoe het met hen gaat. Zelfs als het beter lijkt te gaan.

Als organisatie

  1. Implementeer een rouwbeleid: Zorg voor een beleid dat het welzijn van medewerkers in rouw ondersteunt. Dit kan opgenomen worden in het verzuimbeleid en kan flexibele verlofregelingen, counseling of andere ondersteunende maatregelen omvatten. Zo doorbreek je het taboe rond rouw, verlies en verdriet en bied je een antwoord op de vragen die rouw en verlies met zich meebrengen.
  2. Training en bewustwording: Creëer bewustzijn over rouw en leidt je managers en medewerkers op over hoe ze rouwende collega's kunnen ondersteunen.
  3. Flexibiliteit op het werk: Wees flexibel voor medewerkers in rouw, bijvoorbeeld door aanpassingen in werkuren of de mogelijkheid om van thuis uit te werken.
  4. Creëer een ondersteunende cultuur: Zorg voor een omgeving waarin open communicatie en empathie worden aangemoedigd. Dit kan de basis leggen voor onderling begrip en steun. Draag zelf ook deze waarden uit om meer draagkracht te creëren.
  5. Bied externe ondersteuning aan: Wijs medewerkers naar externe ondersteuningsbronnen zoals therapeuten, rouwgroepen of andere professionele hulp.

Je helpt je medewerker met de verwerking van een verlies door hier op een gepaste manier met rouw om te gaan en door een goede ondersteuning te bieden. Hierdoor krijgt je medewerker de ruimte om zijn emoties te uiten en een plaats te geven. Heb je nood aan een gesprek of zoek je als organisatie ondersteuning bij het omgaan met rouw? BloomUp helpt je graag verder.