Blog

De voordelen van online therapie op een rij

13 september 2023

Bij online therapie volg je psychotherapie via een videogesprek met een erkend psycholoog, psychotherapeut of psychiater. Met je smartphone, laptop of tablet kan je dus overal en wanneer het jou uitkomt van mentale ondersteuning genieten. Deze digitale vorm van geestelijke gezondheidszorg maakt therapie toegankelijk voor iedereen en is voor veel uitdagingen even effectief als traditionele face-to-face therapie.

Blog - De voordelen van online therapie op een rij

5 redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor online therapie

1.Geen lange wachttijden meer
Het is geen geheim dat de wachttijden voor psychologische ondersteuning in België erg lang zijn. In 2022 moest men gemiddeld zes maanden wachten voor een fysieke afspraak met een erkend psycholoog, psychiater of psychotherapeut. Met online therapie kun je vaak al binnen een week op gesprek.

2.Toegankelijk voor iedereen
De stap naar mentale ondersteuning is niet altijd even gemakkelijk. Maar wat als je je therapie vanuit je eigen vertrouwde omgeving kan starten? De kans is groot dat je minder stress hebt en je meer op je gemak voelt tijdens de sessie, wat de effectiviteit alleen maar versterkt.

3.Flexibel
Een ander voordeel van online therapie is de keuzevrijheid in locatie en tijd. Zo kan je een online videogesprek afstemmen op jouw agenda. Of je nu liever 's avonds wilt praten of in het buitenland verblijft, een online gesprek kan op elk gewenst moment plaatsvinden. Bovendien bespaar je reiskosten en energie omdat je jezelf niet hoeft te verplaatsen.

4.Mentale ondersteuning op maat, steeds binnen handbereik
Er bestaan verschillende vormen van therapie en een uitgebreid aanbod van hulpverleners, zowel nationaal als internationaal. Nu je niet langer rekening hoeft te houden met de fysieke afstand, kan je snel en eenvoudig de juiste hulpverlening vinden voor jouw persoonlijke uitdagingen.

5.Effectiviteit blijft gegarandeerd
Grootschalig onderzoek heeft aangetoond dat online therapie voor veel psychische klachten even effectief is als traditionele therapie. Uiteraard moet online therapie wel aansluiten bij jouw persoonlijke voorkeur. Voor ernstige klachten wordt het aangeraden om deze fysiek op te volgen.

Waar kan ik het best terecht

Vind je het moeilijk om (letterlijk) de stap te zetten naar mentale ondersteuning, is het moeilijk om je fysiek te verplaatsen of blijf je liever in je vertrouwde omgeving? Dan is online therapie helemaal voor jou. Wanneer kies je dan best voor fysieke therapie? Als je niet over de digitale vaardigheden en/of middelen beschikt om online therapie te volgen, of als je liever face-to-face met iemand in gesprek gaat.

BloomUp is een digitaal platform voor mentale ondersteuning. Wij bieden verschillende vormen van online therapie aan met erkende psychologen en psychotherapeuten. Daarnaast kan je via onze groeitrajecten zelfstandig of met begeleiding nieuwe vaardigheden ontwikkelen om je mentale veerkracht te versterken. Zo maken wij mentaal welzijn toegankelijker voor iedereen.

 

Bron: Fu, Z., Burger, H., Arjadi, R., & Bockting, C. (2020). Effectiveness of digital psychological interventions for mental health problems in low-income and middle-income countries: a systematic review and meta-analysis. The Lancet Psychiatry, 7(10), 851–864. https://doi.org/10.1016/s2215-0366(20)30256-x