Blog

Ben jij klaar voor de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid?

27 september 2023

De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid is een gezamenlijk initiatief van verschillende Vlaamse organisaties om mentaal welbevinden en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken. 10 dagen lang zetten we het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker.

Waarom is dit zo belangrijk?

Heb je ook al gemerkt dat we meestal pas over mentale gezondheid spreken als het niet goed gaat? Toch is het belangrijk om aandacht te hebben voor onze mentale gezondheid, zowel wanneer het goed gaat als wanneer we ons (even) minder voelen. Met het jaarthema ‘kracht’ gaan we voor ‘Samen Veerkrachtig’. Hiermee willen we het belang van veerkracht aantonen, want veerkracht zorgt ervoor dat je je - zelfs bij tegenslag - goed in je vel blijft voelen. Maar ook door je eigen krachten te ontdekken, hier trots op te zijn en op een positieve manier naar jezelf kijken, ga je jezelf krachtiger en gelukkiger voelen.

 

Maar wat is dat dan, veerkracht?

Veerkracht is het vermogen om met tegenslagen om te gaan en daar dan sterker uit te komen. Hoe veerkrachtiger je bent, hoe beter je kan omgaan met en je kan aanpassen aan tegenslagen. Dit kan door nieuwe strategieën uit te proberen of handige tools te gebruiken.

Om jouw veerkracht te vergroten is het belangrijk om te onderzoeken welke tools of strategieën het beste voor jou werken en deze onder de knie te krijgen. Veerkrachtig zijn betekent weten welke vaardigheid je op welk moment het beste inzet. Zo kan je leren hoe je met een negatieve gebeurtenis toch positief kan omgaan.

Wat kan jouw organisatie doen?

Van 1 tot 10 oktober kan je als organisatie mee actie(s) organiseren die kracht, mentaal welbevinden en veerkracht in de kijker zetten en aan de slag gaan met psychische kwetsbaarheid. Laat je hiervoor inspireren door de inspiratiegids van Samen Veerkrachtig en de volgende tips.

 

 

1) Creëer bewustwording

Laat zien dat je inzet op mentaal welzijn en breng het onderwerp veerkracht onder de aandacht. Je kan dit visueel doen door posters, affiches of raam/spiegelstickers op te hangen. Bedenk leuke spreuken rond veerkracht of laat je inspireren door het communicatiemateriaal van Samen Veerkrachtig.

2) Deel je kennis

Informeer je werknemers over veerkracht door educatief materiaal aan te rijken, infosessies of webinars te geven. Geen expert in mentaal welzijn? Geen probleem. Samen Veerkrachtig en BloomUp bieden verschillende workshops en materialen aan voor je organisatie en je medewerkers. Bekijk zeker eens onze inspiratiehub.

3) Beweeg

Bewegen verbetert de gezondheid op fysiek, emotioneel en mentaal vlak. Organiseer een wandelactiviteit of sportsessie op het werk en laat je medewerkers de kracht van beweging ervaren.

 

Deze tips zijn een goede start om mentaal welzijn onder de aandacht te brengen in je organisatie. Natuurlijk is het belangrijk om hiernaast ook effectief actie te ondernemen om het mentaal welzijn van jouw organisatie te boosten. Wil jij graag je team veerkrachtiger maken maar weet je toch niet goed waar te beginnen? Bij BloomUp ondersteunen we je hier graag in met welzijnsscans, online therapie, workshops of groeitrajecten. Plan een gratis demo om te kijken hoe we samen het mentaal welzijn van jouw medewerkers kunnen versterken. Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid én erna!

https://www.bloomup.org/demo