Blog

Boost het welzijn van jouw team met de BloomUp welzijnsscan

22 januari 2024

Meer en meer organisaties zetten in op mentaal welzijn om hun medewerkers beter te ondersteunen. Maar laten we eerlijk zijn, vaak is het een uitdaging om te begrijpen waar het schoentje wringt. Daarom is het belangrijk om het welzijn van je medewerkers objectief in kaart te brengen via een welzijnsscan en gericht actie te ondernemen. Weet jij hoe het écht met het welzijn van je medewerkers gaat? Lees dan snel verder of herbekijk onze webinar over welzijnsscans.

Blog - Welzijnsscans

Waarom welzijn meten?

Meten is weten. Door het welzijn in je organisatie te meten, creëer je een objectief startpunt om gericht actie te ondernemen. Hierdoor kan je pijnpunten blootleggen, mentale uitdagingen aanpakken, verbanden ontdekken en de impact van je acties meten. Plus, het helpt je om stress en burn-out risico's vroegtijdig op te sporen en preventief aan de slag te gaan, wat hoge verzuimkosten kan vermijden.

Wat is een welzijnsscan?

De welzijnsscan is een online vragenlijst voor al je medewerkers die op een gebruiksvriendelijke manier verschillende thema’s rond welzijn in kaart brengt. De vragenlijst is wetenschappelijk onderbouwd en behandelt de verschillende dimensies van welzijn zoals motivatie, stress, betrokkenheid, en meer. Wil je graag een algemeen overzicht of weet je al welke thema’s extra aandacht nodig hebben? Geen probleem. Samen stellen we een vragenlijst op die volledig aansluit op de noden van jou bedrijf. Een welzijnsscan kan ook herhaald worden. Zo meet je écht wat de impact van je welzijnsinitiatieven zijn en houd je de vinger aan de pols bij je medewerkers.

Wat levert het op?

Minder absenteïsme, minder personeelsverloop, betrokken medewerkers, ruimte voor innovatie en creativiteit. Dit zijn maar enkele voorbeelden van wat mentaal veerkrachtige medewerkers en een effectief welzijnsbeleid jouw organisatie kunnen opleveren. Door preventief acties te ondernemen vermijd je grote kosten zoals bijvoorbeeld langdurige uitval van personeel. Steken er al enkele mentale uitdagingen de kop op? Pak ze dan gericht aan om snel en efficiënt oplossingen te kunnen aanbieden.

Hoe werkt een welzijnsscan?

  1. Nulmeting welzijnsscan:
    Een eerste scan geeft een actuele beeld over het welzijn van je medewerkers. Aan de hand van een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst gaan we van start. De vragenlijst kan gemakkelijk aangepast worden aan de noden van jouw bedrijf. Hierbij zijn privacy en kwaliteit onze hoogste prioriteiten.
  2. Dashboard & Resultaatbespreking:
    Na het invullen van de vragenlijst, krijg je toegang tot een dashboard op maat met realtime inzichten in de data. Samen met BloomUp duiken we dieper in de resultaten en onderzoeken we de outcomes.
  3. Actieplan opstellen en uitvoeren:
    Ga aan de slag met de inzichten uit de welzijnsscan en bepaal welke initiatieven echt impact maken. Bekrachtig wat werkt en zet in op de aandachtspunten. Hiervoor kijken we naar haalbare acties op korte en lange termijn om het welzijn van je medewerkers te bevorderen.
  4. Evalueren en bijsturen actieplan:
    Evalueer wat de effectieve impact is van je welzijnsinitiatieven door middel van een tweede scan. Vergelijk deze resultaten met de eerste nulmeting om objectief te kunnen evalueren. Zo wordt de impact meetbaar en is het gemakkelijker om initiatieven bij te sturen.

Ready to go?

Wil je ontdekken wat er écht speelt binnen jouw organisatie? Herbekijk dan zeker ons laatste webinar waarin we uitleggen wat een welzijnsscan nu precies is en welke impact ze kunnen hebben op organisaties. Wil jij je team graag ondersteunen op vlak van mentaal welzijn, maar weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je graag verder!

 

Laten we samen het welzijn van jouw team naar nieuwe hoogten brengen!